0575 757 115

Momenteel krijgen wij veel vragen naar zonnepanelen in combinatie met (hybride) warmtepompen. Natuurlijk is met deze toekomst bestendige combinatie om veel energie en geld te besparen.

Maar is je woning wel geschikt voor zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je woning echt klaar is voor de installatie van een warmtepomp. De woning moet goed geïsoleerd zijn en het is verstandig om je eigen zonne-energie op te wekken om aan de extra stroomvraag te kunnen voldoen.
Welke isolatiewaarde heb je nodig voor het plaatsen van een een (hybride) warmtepomp? We raden je aan om altijd een van onze adviseurs te laten onderzoeken of je woning écht geschikt is. Zeker als je nadenkt over een full-electric warmtepomp. Aan de hand van de isolatie waarde wordt bepaald of je woning geschikt is. In principe is dat mogelijk bij een RC-waarde (zo wordt de mate van isolatie aangeduid) van minimaal 2,5 a 3,5. Als stelregel kun je hanteren dat het meestal mogelijk is vanaf woningen met een energielabel B.

Is mijn bestaande verwarmingssysteem geschikt?

Belangrijk is welk warmteafgiftesysteem je hebt. Een all-electric warmtepomp kan in principe niet worden geïnstalleerd als je radiatoren in je woning hebt. Radiatoren werken namelijk met hoge watertemperaturen. Daardoor is te veel elektriciteit nodig om de woning op te warmen en dat zal zorgen voor een slecht rendement. Vloerverwarming is daarentegen juist heel geschikt in combinatie met een warmtepomp.

Hoe kan ik mijn woning goed isoleren?

De volgende isolerende maatregelen dienen te zijn getroffen (of al vanuit de bouw goed te zijn getroffen) voordat een hybride warmtepomp mogelijk is:

  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • Isolatieglas (bij voorkeur minimaal HR++-glas)

Welke soort warmtepomp kies je?

Volledig elektrische warmtepomp: Dit type verwarmt je huis en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken.

Hybride warmtepomp: Deze warmtepomp wordt vaak gebruikt als tussenstap naar wonen zonder aardgas. Dit type werkt namelijk samen met de cv-ketel. Op de meeste dagen zorgt je warmtepomp voor het verwarmen van je huis, maar op koude dagen kan de cv-ketel bijspringen. Ook zorgt de cv-ketel voor het warme water in je badkamer en keuken.

Lucht-luchtwarmtepomp: De warmtepomp haalt, zoals de naam al doet vermoeden, warmte uit de buitenlucht en geeft deze warmte weer af aan de lucht binnenshuis.

Lucht-waterwarmtepomp: Dit type haalt energie uit de buitenlucht maar maakt ook gebruik van omgevingslucht en ventilatielucht. Waar een lucht-luchtwarmtepomp de gewonnen warmte overdraagt naar een luchtventilatiesysteem, draagt een lucht-waterwarmtepomp de warmte over naar water. Je cv-ketel gebruikt dat warme water vervolgens weer voor de radiator, vloerverwarming en/of tapwatersysteem.

Grond-waterwarmtepomp: Hierbij wordt warmte gewonnen uit de grond en afgegeven aan water.

Water-waterwarmtepomp: Diep in de grond worden twee putten of gaten geboord. De water-waterwarmtepomp onttrekt hieruit energie én geeft het terug.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een warmtepomp?

Dit kan per woning enorm verschillen wat er mogelijk is en wat het beste bij je woning past. Maar we helpen je graag op weg met een aantal richtlijnen.

Waar moet je op letten? De grootte van je woning en het type woning. Woon je vrijstaand, of in een rijtjeswoning? Hoeveel mensen wonen er in de woning? Dit speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van je verbruik en dus welke pomp voor jouw woning nodig is.

Verder is er de mogelijkheid voor een hybride of een all-electric warmtepomp. De hybride variant werkt samen met je CV-ketel (je ketel slaat alleen aan als het te koud is om elektrisch je woning te verwarmen). Je bespaart tot ongeveer 60% op gas. De all-electric werkt, zoals de naam al zegt, alleen op stroom. Je verbruikt dan geen gas meer.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een Full-electric?

Per situatie is het wederom nogal afhankelijk van het aantal kWh stroom dat je verbruikt. We zetten even een aantal voorbeelden op een rijtje aan de hand van verschillende verbruiken.

Een gemiddeld huishouden verbruikt in Nederland ongeveer 1.500 m3 aan gas. Met een full-electric warmtepomp staat dat gelijk aan ongeveer 3.000 kWh. Hieronder zie je hoeveel panelen ongeveer nodig zijn om de warmtepomp gedurende het jaar te voorzien van stroom:

  • Huishouden met verbruik van 2.000/2.500 kWh: je hebt ongeveer 6-8 gemiddelde zonnepanelen nodig
  • Gemiddeld huishouden 3.000 kWh: hiervoor zijn ongeveer 10 gemiddelde zonnepanelen nodig
  • Huishouden met verbruik van 4.000 kWh: je hebt ongeveer 13 gemiddelde zonnepanelen nodig
  • Huishouden met verbruik van 5.000 kWh: je hebt ongeveer 16 gemiddelde zonnepanelen nodig
  • Huishouden met verbruik van 5.000 kWh: je hebt ongeveer 19 gemiddelde zonnepanelen nodig

Aantal zonnepanelen voor een hybride warmtepomp

Bij een gemiddelde woning komt het verbruik met een hr-ketel uit op ongeveer 1.450 kuub gas op jaarbasis. Als je overstapt op een hybride warmtepomp, kom je ongeveer uit op 1.600 kWh per jaar (en verbruik je nog 750 kuub gas). We hebben een aantal combinaties op een rijtje gezet:

  • Gemiddeld huishouden 1.600 kWh: hiervoor zijn ongeveer 5 gemiddelde zonnepanelen nodig
  • Gemiddeld huishouden verbruik 2.000 kWh: hiervoor zijn ongeveer 6 gemiddelde zonnepanelen nodig
  • Gemiddeld huishouden verbruik 2.500 kWh: hiervoor zijn ongeveer 8 gemiddelde zonnepanelen nodig

Welke warmtepomp en zonnepanelen moet ik kiezen?

Het is niet eenvoudig om te bepalen wat er in jouw situatie het beste past. Zeker als het gaat om een warmtepompsysteem in combinatie met zonnepanelen. Onze adviseurs komen daarom graag bij u langs om je persoonlijke situatie te bekijken.

Deel dit artikel:

Hoeveel kun jij besparen?

Bereken binnen één minuut jouw besparing